10 tipů pro dobré grilování
Hned jak začne léto, začínají se ze zahrádek linout báječné vůně. Grilování se v současné době stává nejoblíbenějším trendem vaření v českých domácnostech.
1) Ideální pro grilování je vepřové maso – díky vyššímu obsahu tuku je šťavnatější a nemusí se nakládat. Vepřové maso grilujte na středním žáru.
2) Sušší drůbeží maso je naopak vhodné nakládat předem nebo před pečením potřít olejem.
3) Aby se plátky masa na grilu nekroutily, stačí je předem naříznout po okrajích.
4) K dosolení je vhodnější použít hrubou mořskou sůl s většími krystaly, které se na povrchu masa lépe rozpustí.
5) Marinované maso by mělo mít před položením na gril pokojovou teplotu. Chuť se tak rozloží a maso bude rychleji upečeno.
6) Sledujte podíl cukrů v marinádách, do kterých maso nakládáte. Ty s vysokým obsahem cukru mají tendenci karamelizovat a připalují se.
7) Maso stačí solit, až když je téměř upečené, nebude tak zbytečně pouštět šťávu a upeče se rychleji.
8) Uzeniny před grilováním nařežeme, aby během pečení nepopraskaly.
9) Abychom měli křupavý ugrilovaný chléb, potíráme ho máslem promíchaným s kořením a prolisovaným česnekem.
10) Pro vylepšení chutí jídla vhoďte nakonec do ohniště voňavou bylinku nebo kousek česneku.