5 x rychlá večeře: vegetariánské recepty z jednoho hrnce
Jídla z jednoho hrnce mají samé výhody. Jsou rychle hotová, krásně se v nich propojí chutě všech použitých surovin, nejsou náročná na přípravu a při vaření spotřebujete jen minium nádobí. Taková jídla navíc chutnají skvěle dokonce i bez masa. Nevěříte? Inspirujte se našimi recepty pro perfektní vegetariánskou večeři, ve které vás maso ani nebude chybět.
Jídla z jednoho hrnce mají samé výhody. Jsou rychle hotová, krásně se v nich propojí chutě všech použitých surovin, nejsou náročná na přípravu a při vaření spotřebujete jen minium nádobí. Taková jídla navíc chutnají skvěle dokonce i bez masa. Nevěříte? Inspirujte se našimi recepty pro perfektní vegetariánskou večeři, ve které vás maso ani nebude chybět.

1. Zapečené brambory s fazolemi
Příprava: 30 minut
Suroviny:
- 2 lžíce řepkového oleje
 - 1 cibule – na kostičky
 - 4 stroužky česneku
 - 6 kusů mrkve – na kousky
 - 6 kusů brambor – na kousky
 - 1 plechovka sterilovaných fazolí
 - 500 ml zeleninového vývaru
 - 1 lžička majoránky
 - 1 lžička mleté papriky
 - sůl a pepř podle chuti
 
Postup: Orestujte nejprve cibuli spolu s česnekem, poté přidejte zeleninu (mrkev a brambory). Osolte, ochuťte kořením, zalijte vývarem a nechte asi 20 minut dusit za občasného míchání, dokud není zelenina měkká. Na závěr přidejte plechovku fazolí a ještě krátce povařte.
2. Čočka po farmářsku
Příprava: 10 minut
Pečení: 1 hodina
Suroviny:
- 100 g čočky (není nutné předem namáčet)
 - 200 g kořenové zeleniny (cca jedna mrkev, jedna petržel a kus celere) – na kousky
 - 1 malá řepa – na kostičky
 - 100 g brambor – na kousky
 - 2 stroužky česneku
 - 1 kostka zeleninového bujonu
 - 400 g loupaných rajčat (v plechovce)
 - 100 ml červeného vína
 - 50 g másla
 - sůl a pepř podle chuti
 
Postup: Suroviny umístěte do jednoho hrnce, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru tak, aby hladina tekutiny cca o 2 cm přesahovala obsah hrnce a nechte zhruba hodinu péct v troubě.
3. Zapečené brambory brokolicí a sýrem
Příprava: 30 minut
Pečení: 20 minut
Suroviny:
- 1,5 kg brambor
 - 3 rajčata – na plátky
 - 1 cibule – na půlměsíčky
 - 500 g brokolice
 - 150 g tvrdého sýra typu eidam
 - 3 vejce
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 2 snítky čerstvých bylinek (bazalka, tymián, oregano, saturejka, petržel…)
 - sůl a pepř podle chuti
 
Postup: Uvařte brambory a brokolici, brambory nakrájejte na tenké plátky a brokolici rozdělte na růžičky. Větší hrnec nebo zapékací misku vymažte olejem a vyskládejte postupně vrstvu brambor, brokolice a cibule. V misce vidličkou smíchejte nastrouhaný sýr s vejci, trochou soli a pepře a vzniklou směs vlijte na brambory. Posypte bylinkami a na vrch poklaďte plátky rajčat. Nechte zapéct cca 20 minut, aby se sýr příjemně roztekl.
4. Zelenina z jednoho hrnce
Příprava: 30 minut
Suroviny:
- 1 cibule – na kostičky
 - 300 g cherry rajčat – na poloviny
 - 2 ks bílé papriky – na proužky
 - 1 pórek – na kolečka
 - 2 stroužky česneku – na plátky
 - 250 sterilovaného hráčku či kukuřice (další zelenina podle chuti, lze použít například mraženou směs)
 - 2 lžíce olivového oleje
 - několik lístků čerstvé bazalky
 - sůl a pepř podle chuti
 
Postup: V hrnci rozpálíme olej, osmahneme cibuli a postupně přidáváme očištěnou a nakrájenou zeleninu a bylinky. Necháme dusit, ochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem či bramborami.
5. Cuketové rizoto
Příprava: 30 minut
Suroviny:
- 1 cibule – na kostičky
 - 2 lžíce másla
 - 2 velké cukety (1 větší nebo dvě středně velké) – nastrouhané
 - 1 hrnek kulatozrnné rýže (typ „arborio“)
 - 2, 5 hrnku zeleninového vývaru
 - 3 stroužky česneku
 - 2 lístky bazalky – na drobno
 - 150 ml bílého vína
 - 100 g strouhaného parmazánu
 - sůl a pepř podle chuti
 
Postup: V hrnci rozpálíme máslo, osmahneme cibuli a přidáme rýži. Necháme cca 2 minuty restovat na sucho, postupně po trochách přidáváme vývar a necháme rýži nasáknout. Přiléváme víno. Jakmile je rýže měkká, přidáme nastrouhanou cuketu, česnek a bazalku. Ochutíme solí a pepřem, necháme ještě cca 10 minut provařit. Na závěr přisypeme parmazán a ihned podáváme.