5 x rychlá večeře: vegetariánské recepty z jednoho hrnce

Jídla z jednoho hrnce mají samé výhody. Jsou rychle hotová, krásně se v nich propojí chutě všech použitých surovin, nejsou náročná na přípravu a při vaření spotřebujete jen minium nádobí. Taková jídla navíc chutnají skvěle dokonce i bez masa. Nevěříte? Inspirujte se našimi recepty pro perfektní vegetariánskou večeři, ve které vás maso ani nebude chybět.

Jídla z jednoho hrnce mají samé výhody. Jsou rychle hotová, krásně se v nich propojí chutě všech použitých surovin, nejsou náročná na přípravu a při vaření spotřebujete jen minium nádobí. Taková jídla navíc chutnají skvěle dokonce i bez masa. Nevěříte? Inspirujte se našimi recepty pro perfektní vegetariánskou večeři, ve které vás maso ani nebude chybět.

Vejce

1. Zapečené brambory s fazolemi

Příprava: 30 minut

Suroviny:

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule – na kostičky
  • 4 stroužky česneku
  • 6 kusů mrkve – na kousky
  • 6 kusů brambor – na kousky
  • 1 plechovka sterilovaných fazolí
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: Orestujte nejprve cibuli spolu s česnekem, poté přidejte zeleninu (mrkev a brambory). Osolte, ochuťte kořením, zalijte vývarem a nechte asi 20 minut dusit za občasného míchání, dokud není zelenina měkká. Na závěr přidejte plechovku fazolí a ještě krátce povařte.

2. Čočka po farmářsku

Příprava: 10 minut
Pečení: 1 hodina

Suroviny:

  • 100 g čočky (není nutné předem namáčet)
  • 200 g kořenové zeleniny (cca jedna mrkev, jedna petržel a kus celere) – na kousky
  • 1 malá řepa – na kostičky
  • 100 g brambor – na kousky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • 400 g loupaných rajčat (v plechovce)
  • 100 ml červeného vína
  • 50 g másla
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: Suroviny umístěte do jednoho hrnce, přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru tak, aby hladina tekutiny cca o 2 cm přesahovala obsah hrnce a nechte zhruba hodinu péct v troubě.

3. Zapečené brambory brokolicí a sýrem

Příprava: 30 minut
Pečení: 20 minut

Suroviny:

  • 1,5 kg brambor
  • 3 rajčata – na plátky
  • 1 cibule – na půlměsíčky
  • 500 g brokolice
  • 150 g tvrdého sýra typu eidam
  • 3 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky čerstvých bylinek (bazalka, tymián, oregano, saturejka, petržel…)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: Uvařte brambory a brokolici, brambory nakrájejte na tenké plátky a brokolici rozdělte na růžičky. Větší hrnec nebo zapékací misku vymažte olejem a vyskládejte postupně vrstvu brambor, brokolice a cibule. V misce vidličkou smíchejte nastrouhaný sýr s vejci, trochou soli a pepře a vzniklou směs vlijte na brambory. Posypte bylinkami a na vrch poklaďte plátky rajčat. Nechte zapéct cca 20 minut, aby se sýr příjemně roztekl.

4. Zelenina z jednoho hrnce

Příprava: 30 minut

Suroviny:

  • 1 cibule – na kostičky
  • 300 g cherry rajčat – na poloviny
  • 2 ks bílé papriky – na proužky
  • 1 pórek – na kolečka
  • 2 stroužky česneku – na plátky
  • 250 sterilovaného hráčku či kukuřice (další zelenina podle chuti, lze použít například mraženou směs)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • několik lístků čerstvé bazalky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: V hrnci rozpálíme olej, osmahneme cibuli a postupně přidáváme očištěnou a nakrájenou zeleninu a bylinky. Necháme dusit, ochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem či bramborami.

5. Cuketové rizoto

Příprava: 30 minut

Suroviny:

  • 1 cibule – na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • 2 velké cukety (1 větší nebo dvě středně velké) – nastrouhané
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže (typ „arborio“)
  • 2, 5 hrnku zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lístky bazalky – na drobno
  • 150 ml bílého vína
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup: V hrnci rozpálíme máslo, osmahneme cibuli a přidáme rýži. Necháme cca 2 minuty restovat na sucho, postupně po trochách přidáváme vývar a necháme rýži nasáknout. Přiléváme víno. Jakmile je rýže měkká, přidáme nastrouhanou cuketu, česnek a bazalku. Ochutíme solí a pepřem, necháme ještě cca 10 minut provařit. Na závěr přisypeme parmazán a ihned podáváme.