Slaný koláč
obtížnost receptu
doba přípravy cca. 60 min.
Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 1 žloutek, 125 g másla, 3 lžíce vody, 3 vejce, 4 lžíce kysané smetany, 250g sýru (nejlépe hermelín), 3 jablka, 10 dkg šunky, sůl, pepř a muškátový oříšek
Postup: Mouku vysypeme do mísy a přidáme na malé části nakrájené máslo, žloutek a špetku soli. V rukách zpracujeme a po trochách přidáváme postupně vodu až vznikne vláčné těsto. Těsto dáme na půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, sýr a šunku také na malé kousky. Vše smícháme společně se zakysanou smetanou a dle chuti osolíme, opepříme a přidáme trošku muškátového oříšku. Těsto rozdělíme. První 2/3 těsta vyválíme na pomoučeném vále do tvaru koláčové formy. Formu vymažeme a vysypeme. Vložíme těsto tak, aby mělo vysoké okraje. Pak přidáme náplň a vše přikryjeme druhou vyválenou částí těsta. Vše dáme péct do předem vyhřáté trouby na teplotu 180°C. Pečeme dokud těsto nezezlátne.