Jihočeská vepřová krkovice na medu
obtížnost receptu
doba přípravy cca. 30 min.
Suroviny: Marinovaná krkovice Maso Planá, 2 dcl piva – /nejlépe Kozel/, 5 lžic medu, 1 citron, 1 lžíce chilli koření, 1 lžíce šalvěje
Tradiční grilování vepřové krkovice okořeníme netradičním spojením koření chilli a sladkého medu. Na Šumavě je velká produkce jak lučního, tak lesního medu, proto se v Jižních Čechách používá med nejenom do čaje, ale i na maso.
Marinovanou krkovici nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce a potřeme směsí, kterou připravíme z piva, citronové šťávy, medu, chilli a soli. Necháme proležet 2 hodiny – více nemusíme, protože kupujeme již marinované maso. Maso po jedné hodině obrátíme. Grilujeme pozvolna na dřevěném uhlí, nebo na lávovém kameni, který před grilováním sundáme z přímého ohně.
Chuť medového masa spojíme s vhodnou přílohou - Párty chléb od společnosti Penam.