Pudinková vánočka

Obtížnost obtížnost receptu pracná
Doba přípravy pokrmu doba přípravy cca. 95 min.

Suroviny: 400g polohrubé mouky, 100g hladké mouky, 50g rozinek, 1 kandované ovoce, 250mlmléka, špetka soli, 75g másla, 1 balíček vnilkového pudinku, 30g droždí, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce Ozdobení: 1 vejce, mandlové lupínky

Postup: Z droždí za pomocí trochy vlažné mléka a lžičky krystalového cukru vytvoříme kvásek. Kvásek smícháme spolu se všemi dalšími surovinami v tužší hladké těsto, které necháme asi 45 minut vykynout. Pokud se nám zdá příliš říddké přidáme polohrubou mouku, pokud příliš husté přidáme vlažné mléko. Z vykynutého těsta vyválíme na vále prameny a upleteme vánočku. Upletenou vánočku necháme ještě asi 15 minut na teplém místě kynout. Nakonec ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 35 minut při teplotě 190°C.

Pudinková vánočka - klikněte pro zvětšení