Slané trojhránky
obtížnost receptu
doba přípravy cca. 60 min.
Suroviny: 300g hladké mouky, ½ droždí, 250 ml vlažného mléka, 50 g másla, špetka soli, 700 g cibule, 200 g anglické slaniny, 250 ml zakysané smetany, kmín, 150 g strouhaného tvrdého sýru, 1 červená paprika, 2 vejce, pepř
Postup: Mouku dáme do mísy, posolíme a doprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Necháme vzejít kvásek a pak přidáme zbytek mléka a máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vzejít. Slaninu nakrájíme na malé plátky a osmahneme na pánvi. Dáme bokem a na omastku ze slaniny osmažíme do zlatava nadrobno nakrájenou cibulku. Do mísy vyklepneme vejce, přidáme zakysanou smetanu a vše důkladně promísíme. Pak přidáme osmahnutou cibuli, slaninu a sýr. Dle chuti osolíme a opepříme. Přidáme kmín a vše důkladně promícháme.
Vykynuté těsto vyválíme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch těsta polijeme připravenou směsí a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut při teplotě 200°C. Hotovou placku nakrájíme na trojúhelníčky.