S Vitanou může být česká kuchyně NATUR
Vitana připravila nové Natur bujóny, které dobře doplňují zdravý životní styl. Jsou bez přidaného glutamátu a konzervačních látek. Mají snížený obsah soli a místo klasické kuchyňské soli je v nich obsažena sůl mořská.
Na českém trhu jsou Natur bujóny již od října loňského roku, a to ve čtyřech variantách: Zeleninový bujón s 9 druhy zeleniny a olivovým olejem, Bylinkový bujón se 4 druhy bylin a s olivovým olejem, Hovězí bujón s kořenovou zeleninou a Kuřecí bujón s jarní mrkvičkou. Domácí polévky se vaří ve většině českých domácností Podle marketingového průzkumu LifeStyle 80 % lidí vaří domácí polévky. Pro jejich přípravu používají stále častěji bujóny. Zároveň 85 % žen se snaží, aby jejich rodina jedla zdravě, a při vaření preferují zdravější alternativy ingrediencí. Na tento trend reagovala společnost Vitana, která má na trhu bujónů největší podíl.
Připravila novou generaci bujónů. Jsou „natur“, neboli vyrobené z přírodních ingrediencí. A skvěle chutnají. Tajemství je ve složení Na tajemství složení Natur bujónů Vitana je nejpříjemnější skutečnost, že tam vlastně vůbec žádné tajemství není. Složení výrobku porozumí každý spotřebitel, aniž by potřeboval slovník cizích slov. Neobsahuje žádné zkratky, ale přesné názvy všech surovin. Bujóny jsou bez umělých aromat, barviv a dalších látek. Cenný je obsah mořské soli. Ta na rozdíl od soli kuchyňské, obsažené v klasických bujónech, obsahuje více potřebných minerálů a stopových prvků. Zeleninová a bylinková varianta Natur bujónů je vhodná také pro vegetariány. Chuť Dalším významným plusem Natur bujónů je jejich výborná chuť i bez přidaného glutamátu. Ptáte-li se, jak je to možné, stačí se podívat na složení. Za vůni a chuť mohou sušené bylinky – saturejka, bazalka, libeček, dobromysl, tymián a další, na které jsme možná při vaření polévek už dávno zapomněli. Naše babičky věděly, že právě tyto bylinky nás postaví na nohy, a do svých polévek je přidávaly.
Pohled dietní sestry Také rčení, že polévka je grunt, má své opodstatnění. Grunt neznamená jen pozemek, ale také podstatu, základ. Nutriční terapeutka Blanka Sekerová říká: „Polévka by měla tvořit základ každého hlavního jídla. Její konzumace povzbuzuje chuťové pohárky a připravuje trávicí trakt na další jídlo. V žaludku lehce zvýší sekreci žaludečních šťáv a celkově podpoří proces trávení.“ K otázce, zda nám po polévkách nepřibudou kila, nutriční terapeutka odpovídá: „Není pravda, že po polévkách se tloustne. Mnohé studie dokonce potvrdily opak. Lidé, kteří si pravidelně dávají před hlavním jídlem polévku, trpí méně často obezitou než ti, co ji vynechávají. Čirý bujón se zeleninou a trochou zavářky příjemně zasytí a porce hlavního jídla může být potom menší.“ Nezanedbatelný význam polévek.
Polévky jsou nezanedbatelným zdrojem tekutin ve stravě. Doporučený denní příjem, který se pohybuje kolem dvou litrů, lze hradit částečně právě bujóny. Pokud jsou připraveny v souladu se zásadami zdravé výživy, tzn. neobsahují příliš mnoho kuchyňské soli, obsahují zeleninu, lze je právem považovat za součást zdravého a moderního jídelníčku aktivního člověka. Jejich příprava je časově nenáročná, vychází tedy vstříc všem, kteří mají problém najít si čas na přípravu zdravého jídla. Navíc, v české kuchyni mají polévky dlouhou tradici. Receptů na ně je nepřeberné množství, lze je připravovat jako teplé i studené pokrmy, jako polotovary pro přípravu dalších jídel, například různých aspiků apod. Natur bujóny mají široké využití Natur bujóny nenacházejí využití pouze jako základ polévek. Je vhodné s nimi podlévat maso při tepelných úpravách, jako je například pečení nebo dušení.
Z masa se nevylouhuje tolik chuťových látek jako do vody, a maso je pak mnohem chutnější. Hodí se rovněž k přípravě těstovin, rizot či na dochucování jídel. Šéfkuchař Jan Krajč, člen AKC ČR, se o nových bujónech vyjádřil takto: „Natur bujóny jsou mým splněným přáním. Jsou výbornými pomocníky a velice usnadňují a urychlují přípravu jídel. Jsou bez glutamátu a množství soli je daleko menší než v jiných obdobných výrobcích. S Natur bujóny není problém připravit silné omáčky, vývary, připravovat rizoto apod. Použití v kuchyni je velmi široké a i když nejsem velký zastánce urychlování a zjednodušování vaření, musím uznat, že Natur bujón je přesně to, co potřebuji.“