Žemlovka
obtížnost receptu
doba přípravy cca. 40 min.
Suroviny: 4 porce: 10 rohlíků, 1l mléka, 250 g polotučného tvarohu, 4 lžíce moučkového cukru, sáček skořicového cukru, hrst rozinek, 4 větší jablka,1 vejce, špetka soli, máslo na vymazání formy
Postup: Nakrájíme rohlíky na kolečka. Do mísy nalijeme nejprve půl litru mléka a nakrájené rohlíky v něm začneme máčet, prvně polovinu. Namočené rohlíky pokládem jednou vrstvou do vymazané zapékací formy. Jablka omyjeme, okrojíme a nastrouháme. Tvaroh v míse ušleháme s trochou mléka, přidáme cukr, skořicový cukr, rozinky a jablka a vše důkladně promícháme. Vrstvu nalijeme na rohlíky v zapékací formě. Namočíme druhou polovinu rohlíků a poklademe je na náplň. V talířku si rozmícháme vejce s trochou mléka a špetkou soli a polijeme tím povrch žemlovky. Vše dáme péct do předem vyhřáte trouby na 180°C. Pečeme dozlatova asi půl hodiny.