Jablečný dort
obtížnost receptu
doba přípravy cca. 40 min.
Suroviny: Těsto: 200g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 90 g měkkého másla, 60 g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 80g namletých ořechů, 2 vejce Náplň: 700 g oloupaných a nakrájených jablek, 100g krystalového cukru, 1 čiré dortové želé, 1 skořicový cukr, 2 lžíce rumu, 125 ml bílého vína, 1lžíce citrónové šťávy
Postup: Do mísy nasypeme mouku, přidáme kypřící prášek, máslo, cukr, namleté ořechy a vejce. Vše rukama zpracujeme do tuhé hmoty. Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme a vysypeme. Těsto vložíme rovnoměrně do dortové formy a dáme péct do předem vyhřáté formy. Pečeme asi 25 minut při teplotě 180°C.
Mezi pečením si připravíme náplň. Jablka omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Vložíme do hrnce spolu s cukrem a pět minut za občasného míchání dusíme na mírném ohni. Po pěti minutách přidáme želé, skořicový cukr, rum, víno a citrónovou šťávu. Vše přivedeme k varu. Jakmile začne náplň mírně tuhnout odstavíme z plotny.
Dort vytáhneme a necháme chvilku zchladnout. Po chvilce na dort, který je stále v dortové formě nalijeme náplň a celé necháme zchladnout a na noc dáme nejlépe do ledničky.
Podáváme nakrájené a můžeme dozdobit šlehačkou.