Salát s rozpečeným hermelínem

Obtížnost obtížnost receptu snadná
Doba přípravy pokrmu doba přípravy cca. 20 min.

Suroviny: 2 osoby: 1 balení směsi salátových listů nebo ½ hlávky ledového salátu 1 zralá měkká hruška nebo šťavnaté jablko 1 hermelín 2 lžíce brusinkového kompotu 1 lžíce olivového oleje 2 lžíce šťávy z citronu

Postup: Začněte předehřívat gril na nejvyšší teplotu. Ovoce oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřinec. Očištěné čtvrtky nakrájejte na centimetrové kousky. Hermelín rozkrojte na osm dílků. Do jedné malé zapékací misky nebo do dvou ramekinů (malých zapékacích kelímků, ve kterých se dělá například suflé) nasypte pokrájené ovoce a na ně rozložte kousky hermelínu.

Salátové listy rozdělte na dva talíře. Smíchejte brusinky, olej a citronovou šťávu. Zapékací misku dejte pod rozehřátý gril a jen krátce, zhruba jednu až dvě minuty, rozpečte, tak aby se sýr začal trochu roztékat a ovoce prohřálo. Vyndejte z trouby a za pomocí lžíce tuto teplou směs rozdělte a umělecky naaranžujte doprostřed obou talířů. Neméně umělecky přelijte brusinkovou zálivkou a ihned podávejte za doprovodu čerstvého bílého pečiva. Pokud chcete, aby bylo obzvlášť křupavé, rozpečte ho chvíli pod grilem zároveň se sýrem a ovocem.

Ukázka receptu z Vánoční Kuchařky pro dceru, kterou vydal Smart Press, s. r. o., 2008 ve spolupráci s e-Kuchařka.cz. Více informací, ukázky z knihy a objednávky na www.smartpress.cz nebo smartpress@smartpress.cz

Salát s rozpečeným hermelínem - klikněte pro zvětšení