Pečené papričky
obtížnost receptu
doba přípravy cca. 45 min.
Suroviny: 4 porce: 8 malých paprik, 150 g hovězí mleté maso, 150 g vepřové mleté maso, 4 plátky toustového chleba, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 2 lžíce oleje, 50 g strouhaný sýr Niva Omáčka: 2 karotky, 1 cibule, ¼ celeru, 1 lžíce cukru, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 špetka skořice, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, olej a kousek másla, 1 ks hovězí Vitana Natur bujón, voda
Postup:
1 – Cibulku a česnek nasekáme nadrobno a na oleji krátce osmažíme. Střídku veky namočíme do ledové vody, důkladně vyždímáme a rozmačkáme. Vše přidáme k mletému masu. Přidáme nastrouhanou nivu, sůl a pepř. Promícháme.
2 – Naplníme vyčištěné papričky, které pokapeme olejem. Pečeme v troubě při teplotě 200°C asi 10 minut.
3 – Na oleji s kouskem másla orestujeme nahrubo nastrouhanou karotku a celer. Po 5 minutách přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Orestujeme, přidáme cukr a za stálého míchání necháme trochu zkaramelizovat. Přidáme protlak, krátce orestujeme, potom hladkou mouku, zamícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme, opepříme, přidáme skořici, Natur bujóny, prošleháme metlou a 15 minut povaříme.
4 – Omáčku přelijeme do mixéru a mixujeme v hladký krém. Omáčku nalijeme k pečeným paprikám a 5 minut společně v troubě podusíme. Šťáva z pečených paprik a masa krásně omáčku dochutí.
5 – Podáváme s malým houskovým knedlíčkem, nebo pečenou rýží s cibulkou a česnekem.