Pečený lilek s masem a couscousem
obtížnost receptu
doba přípravy cca. 60 min.
Suroviny: 4 porce: 2 ks lilku, sůl a pepř, 120 g kuskus, 1 Natur bujón Vitana zeleninový, 100 g vepřové mleté maso, 100 g hovězí mleté maso, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 100 g žampiónů, 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky, 2 rajčata, podle potřeby sýr
1 - Lilek podélně rozkrojíme a dužinu lžící vykrojíme-vydlabeme. Lilek zevnitř osolíme, položíme ho rozkrojenou částí na mřížku a necháme 20 minut odpočinout. Sůl nám vytáhne hořkou šťávu z lilku. Poté lilek vytřeme papírovou utěrkou od soli.
2 - Kuskus spaříme horkým zeleninovým vývarem (Natur bujón Vitana)
3 - Smícháme mleté hovězí a vepřové maso v poměru 1:1. Větší cibuli a tři stroužky česneku nakrájíme nadrobno a krátce orestujeme na olivovém oleji. Přidáme nakrájené žampióny a společně opečeme. Nasekáme zelenou petrželku a nakrájíme dvě oloupaná, vyjadřincovaná rajčata. Vše přidáme k masu a vmícháme spařený kuskus. Dochutíme solí a pepřem.
4 - Směs naplníme do lilku, pokapeme olivovým olejem a pečeme při teplotě 180°C 30 minut.
5 - Můžeme posypat strouhaným sýrem těsně před dokončením.
Tip: Podáváme se zeleninovým salátem a bílým vínem.